Amanda och Viktor

– En miniserie inspirerad av sanna berättelser från den förföljda kyrkan i världen.

”Amanda och Viktor” är en miniserie i fyra avsnitt som kommer släppas ett nytt avsnitt varje söndag i advent med premiär den första advent 2023. Det är ett samarbete med organisationen Open Doors och med berättelsen vill vi väcka intresse för den förföljda kyrkan i världen bland unga i Sverige. Vi vill också väcker tankar om den egna tron och vad den egentligen betyder.

Berättelsen handlar om Amanda som är 15 år. Hon bor i ett land som Sverige men där myndigheterna börjat begränsa all form av religiöst utövande. Sedan en tid tillbaka får man inte längre träffas i kyrkan eller ha större samlingar i hemmet. Myndigheterna har nu även förbjudit alla typer av religiösa symboler i det offentliga rummet, vilket betyder att jul inte längre få firas offentligt och att man inte får ha adventsljusstakar eller stjärnor i fönstren. 

Amandas bästa vän Viktor bor i lägenheten ovanför och de har känt varandra nästan hela livet. Hans familj är inte kristna och när Viktor tvingas gå med i det lokala ungdomsförbundet i skolan för att hans mamma inte ska bli av med sitt jobb, kan Viktor och Amanda inte längre umgås offentligt. Viktor vill fortsätta vara vänner i hemlighet, men Amanda är osäker på om hon kan gå med på det. Amanda blir allt mer utanför i skolan och situationen för familjen blir allt svårare. Genom en släkting får de möjlighet att lämna landet. Ska de ta chansen eller ska de stanna trots allt? Kan Amanda och Viktor vara vänner i hemlighet eller är det lika bra att hon lämnar alltihop?

Vill du veta vad som pågår just nu kring det här projektet, gå till senaste nytt. Vill du läsa mer om själva serien gör du det på www.open-doors.se/amandaochviktor. Och vill du veta vad Kerstin och Helmer, som spelar Amanda och Viktor, tyckte om inspelningen kollar du in videon nedan.